Sunday, August 15, 2010

kuih talam kacang hijau

KUEH TALAM KACANG HIJAU

Bahan-bahan;

Lapisan bawah – (kacang hijau )
1 cawan kacang hijau[ rebus lembut dan mesin halus sikit]
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi/kanji/jagung
1 cawan gula
3 cawan santan cair + sikit garam
Pewarna hijau

Lapisan Atas – (santan)
1 1/2 cawan tepung beras
4 1/2 cawan santan pekat
1 s/k garam sikit





Cara ;
Lapisan bawah;
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2. Masukkan semua bahan kecuali kacang hijau dan kacau rata. Tapiskan
3. Masukkan kacang hijau yg dimesin dan kacau rata.
4. Masukkan adunan kedalam loyang dan kukuslah selama 30minit @ sehingga masak

Lapisan atas;
1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan. Kacau adunan diatas api yg perlahan terlebih dulu hingga adunan agak pekat.
2.Hendaklah sentiasa dikacau supaya adunan ni tidak berketul-ketul.
3. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan santan atas permukaan kacang hijau tadi.
4. Kukus lagi selama 25 minit.
5. Sejukkan dulu sebelum potong dan hidangkan.

0 comments:

Post a Comment