Sunday, August 15, 2010

kuih apam mekar

APAM MEKAR

Bahan;
250 gm gula
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
200 ml susu segar
300 gm tepung gandum
1 sudu teh ovallate
pewarna merah dan hijau
acuan kertas

Cara-cara;
1. Panaskan air dalam periuk pengukus hingga mendidih
2. Pukul gula dan telur sehingga kembang dan gebu.
3. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
4. Masukkan tepung gandum, susu dan ovallate. Pukul lagi sehingga gebu.
5. Bahagiakan adunan kepada 3 mangkuk.
6. Masukkan perwarna merah dan hijau dalam mangkuk yg berasingan.
7. Masukkan adunan dalam pelastik piping bag setiap warna yg berlainan.
8. Picitkan serba sedikit setiap warna kedalam acuan kertas.
9. Letakkan acuan kertas dalam acuan apam dan kukus selama 15 minit.
10. Bila telah masak angkat dan hidangkan

0 comments:

Post a Comment