Thursday, June 24, 2010

kuih karipap kentang

kuih karipap

Bahan2;
pastri,
300g tepung gandum
100g marjerin
½ sudu teh garam
1 sudu besar gula
Sedikit air suam
inti,
1kg kentang(potong dadu)
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
½ ulas bawang hollan
½ inci halia
2 sudu besar serbuk kari
¾ cawan gula
1 sudu teh garam
½ sudu teh ajinomoto
minyak masak untuk menumis dan menggoreng.

Cara membuatnya;
Inti;
1.blender semua bawang dan halia, kemudian di tumis hingga naik bau dan masukkan serbuk kari, 2.masukkan kentang , air, gula, garam ,ajino masak hingga kering
.Pastri;
1.gaulkan tepung dengan marjren hingga menjadi serbuk roti.
2.masukkan air yang sudah di bancuh dengan garam dan gula sedikit demi sedikit.
3.gaul rata hingga menjadi doh
4.ambil sedikit dan di gelek hingga nipis
5.letak di atas acuan karipap dan masukkan inti kemudian tekap .
6.goreng hingga kekuningan dengan api yang sederhana.

0 comments:

Post a Comment