Thursday, June 24, 2010

dadar gulung @ ketayap

kuih dadar@ ketayap


Bahan2;
A
2 cawan tepung gandum
2 ¼ cawan air
1 biji telur
1 sudu teh marjerin
2 sudu besar gula
½ sudu teh garam
1 sudu besar perisa pandan
1 sudu besar pewarna hijau(cecair)
Sedikit minyak

Inti ;
1 biji kelapa
1 cawan gula merah
½ cawan gula pasir
½ sudu teh garam
¾ cawan air
2 sudu tepung gandum (dibancuh dengan sedikit air)
2 helai daun pandan


Cara membuatnya;
Inti;
1.masukkan gula merah,gula pasir,daun pandan dan air dalam kuali, masak hingga bahan cair
2.masukkan kelapa, kacau rata, kemudian masukkan gandum yang telah dibancuh dengan sedikit air kacau hingga kering.

Pastri;
1.blender semua bahan A
2.panaskan kuali dengan api yang kecil, sapukan dengan sedikit minyak pada seluruh permukaan,
3.ambil sesudip bahan A, masukkan dalam kuali dan leperkan, biarkan seketika hingga masak
4.angkat dan letakkan inti di hujung ,lalu dilipat dan di gulung

0 comments:

Post a Comment