Thursday, June 24, 2010

kuih bijan @ bom

kuih bijan


Bahan2;
inti;
1 biji Kelapa parut
1 cawan gula merah
½ cawan gula pasir
½ sudu teh garam
¾ cawan air
2 helai daun pandan
2 sudu tepung gandum (dibancuh dengan sedikit air)

pastri;
1 cawan tepung gandum
1 ¾ cawan tepung pulut
½ sudu teh garam
1 sudu besar gula
1 cawan air
Bijan
Minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya;
Inti;
1.masukkan gula merah, gula pasir, daun pandan dan air dalam kuali, masakkan hingga bahan cair
2.masukkan kelapa, kacau rata,kemudian masukkan gandum yang sudah di bancuh dengan air dan kacau hingga kering.
Pastri;
1.masukkan semua bahan dalam mangkuk,kemudian gaul sebati hingga menjadi doh
2.ambil sedikit, leperkan dan letakkan inti di tengah-tengah, tutup dan bentuk menjadi bulat
3.golek di atas bijan hingga menutupi seluruh permukaan, biarkan seketika @ selama ½ jam
4. goreng dengan api yang sederhana hingga kekuningan. Angkat sejukkan

0 comments:

Post a Comment