Sunday, August 15, 2010

popia gulung


POPIA SARDIN

bahan;

kulit popia saiz besar
1 biji telur (pukul sikit)
1 tin kecil sardin (hancurkan)
1 cawan kobis (dimayang halus)
1 labu bawang besar (cincang)
1 biji cili merah (cincang)
Secubit garam
minyak untuk menggoreng
boleh lebihkan sayur kobis @ tambah lobak merah(mayang halus)

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang besar sehingga kekuningan @ naik bau .
2. Masukkan sardin dan sayur kobis serta secubit garam. (cukup rasa)
3. Kacau sebati,masak sehingga sayur kelihatan layu.
4. Angkat dan toskan seketika agar tidak terlalu berminyak.
5. Bentang sehelai kulit popia. Letakkan bahan yang telah dimasak dan gulungkan.
6. Ulang langkah 5 sehingga habis.
7. Panaskan minyak dan gorenglah hingga garing. Setelah itu angkat dan toskan minyak.
6. Hidangkan dengan cili sos.

0 comments:

Post a Comment